Tanítsuk meg kutyánkat szőnyegen feküdni

avagy tanítsuk egy kis nyugalomra

Feküdj le oda!

dsc08236.JPG

Túlzottan izgága a kutyád? Túl nyughatatlan természetű? Mindig bezsong, valahányszor valaki az ajtó közelébe merészkedik? Állandóan téged radaroz, miközben te a vacsorádat próbálod elfogyasztani? Valld be, hogy az vágyaid netovábbja, hogy legyen egy hely, ahol kutyád nyugodtan elvan, miközben mindketten ugyanabban a helységben tartózkodtok!

NYUGALOMRA van szükséged. Azaz bocsánat, egészen pontosan a kutyádnak van szüksége arra, hogy nyugton legyen.

Mit jelent a nyugalmi viselkedés? A nyugalom az, amikor kutyád, függetlenül attól, hogy éppen hol vagytok (a házban, a parkban, szállodában, családi partin, állatorvosnál stb.), odamegy a maga kis saját szőnyegére, és pihen. Akár el is alszik – már láttam ilyet megtörténni! A szőnyegre fekvést könnyű megtanítani; meg fogsz lepődni, milyen gyorsan felfogja, mi a cél.

A szőnyegre fektetéshez szükséges eszközök:

 

  • egy kisebb szőnyeg (olyan, mint pl. a fürdőszobaszőnyeg, a hátulján a gumi csúszásgátlóval)
  • klikker
  • jutalomfalat

 

A szőnyegre fektetés tanításának lépései:

 

  1. Állj egy helyben a szőnyeg előtt.
  2. Legyen kéznél a klikkered (tartsd a kezedben, a hüvelykujjad készenlétben a megnyomáshoz).
  3. Mikor a kutya egyszercsak (teljesen véletlenül) ráteszi a mancsát a szőnyegre, KLIKK!
  4. Dobd a jutalmat a kutyának úgy, hogy az a szőnyeg mögé essen (ezzel rávesszük, hogy eltávolodjon tőle, és akkor visszafelé rá tud lépni egy újabb klikkért).dsc08243.JPG
  5. Várd meg, míg megeszi a jutit és visszaindul feléd, és ezalatt véletlenül rálép a mancsával a szőnyegre.
  6. Klikkelj, és dobd a jutifalatot.
  7. Ismételd meg a fenti lépéseket.

 

Meglátod, hamarosan úgy belejöttök, hogy folyamatosan klikk-juti-sorozat lesz. A kutyád vélhetően ekkor (még!) nem fogja tudni, hogy miért kapja a klikk-jutit, de észre fogod venni, hogy folyamatosan a közeledben fog sertepertélni, és egyre gyakrabban fogja a mancsát a szőnyegre tenni.

Amikor kutyád már minden egyes alkalommal ráteszi a mancsát a szőnyegre, ne klikkelj rá addig, amíg nem teszi rá két mancsát. Cselesek vagyunk, mi? ;) Meg fogsz lepődni, milyen gyorsan fogja két manccsal mancsolni a szőnyeget. Légy résen: amint a második mancs érinti a szőnyeget, azonnal klikk. Dobd el a jutit, és várj megint.

dsc08244_cut.JPG

És megint, a kétmancsolás hamar megszokottá válik. Találd ki, mi következik ezután! Megvárod, míg a kutyád három manccsal érinti a szőnyeget, mielőtt klikkelnél. Gondolom, már rájöttél, hogy ha ez már megy, akkor jön a négymancsolásra klikkelés. És persze mindig dobd a jutifalatot elfelé a szőnyegtől.

És most jön az a rész, amikor meg kell kérjelek, hogy bízzál bennem. A feladatod az lesz, hogy – ne csinálj semmit. Tapasztalatból tudom, hogy ez általában nagyon nehezen megy az embereknek. Segíteni szeretnénk. Meg akarjuk mondani a kutyának, hogy mit kell csinálnia. Kérve kérlek, maradj csöndben! Maradj nyugton. Klikkelésen és jutalmazáson kívül ne csinálj semmit. Mikor a kutyád már ügyesen mind a négy lábával a szőnyegen áll, arra kérlek, hogy várj a klikkeléssel-jutalmazással addig, amíg magától le nem ül rá. Garantálom neked, hogy le fog ülni, anélkül, hogy megkérnéd rá. Tényleg, a világért se vezetnélek félre. Csak várj, és ígérem, nem fogsz csalódni!

Ha a kutyád már biztosan odamegy és leül a szőnyegre – tippelj, mi fog következni! Meg kell várni, míg magától lefekszik! Lehetetlennek hangzik, igaz? Pedig nem az. Ismét arra kérlek, hogy higgy nekem. Természetesen, amint a kutya lefekszik, azonnal klikk és jutifalat.  

dsc08245_cut.JPG

Gyakori problémák a szőnyegre fektetés tanításakor:

 

  • Mi van akkor, ha a kutyám meg sem mozdul? – Légy türelemmel. Ha a kutya tényleg teljesen leragad (például lefekszik), dobj neki egy jutifalatot (klikkelés nélkül), ezzel rá tudod venni, hogy felálljon és kimozduljon.
  • Mit tegyek, ha a kutyám egyszerűen elsétál? – Kevésbé gyakorlott kutyáknál előfordulhat, hogy nem értik meg, hogy mi a feladat. A kezdő kutyákat úgy lehet segíteni, hogy klikkelsz-jutalmazol tízszer egymás után. Klikkelj, majd pár lépésnyire dobd el a jutifalatot. Ezúttal nem valami konkrét cselekvésre klikkelsz, hanem csak összekötöd a klikkelés hangját a jutalmazással. A falat eldobásával rávesszük a kutyát, hogy mozogjon. És ha már a kutya felállt és sétál, biztosak lehetünk abban, hogy előbb-utóbb teljesen véletlenül rálép a szőnyegre vagy átmegy rajta. Ha ez megtörtént, klikkelj és jutalmazz.
  • A kutyám engem bámul – mit tegyek? – Állj (vagy ülj) nyugodtan, és nézd a szőnyeget. Ne vedd le róla a szemed, és állj ellen a késztetésnek, hogy mindenáron "segíteni" akarj a kutyádnak.

Laurie Luck cikke alapján, a Karen Pryor által alapított klikkertréning-iskola honlapján. Forrás: https://www.clickertraining.com/teach-settle-on-a-mat (utolsó megtekintés: 2018. június 4.)